Melis Stokelaan 93 (inpandig bij Kleine Ikke)
3842 GL Harderwijk
tel: 06-82778618
Mail: tovertuin@skh-harderwijk.nl
Landelijk registratienummer: 662937004
Speelzaal Tovertuin
Peuterspeelzaal Tovertuin bevindt zich in KDV Kleine Ikke aan de Melis Stokelaan 93, tussen de wijken Stadsdennen en plan Frankrijk. De locatie is nieuw gestart in januari 2021. De speelzaal is ruim van opzet en wordt gedeeld met de BSO van het kinderdagverblijf. Ruimte en natuur staan centraal in en rondom het gebouw.
Tovertuin is een VVE-locatie. VVE staat voor voor- en vroegschoolse educatie. Dit betekent dat de groep wat kleiner is dan binnen de andere speelzalen van SKH. Er worden maximaal 12 peuters opgevangen, zodat de Pedagogisch medewerkers de peuters extra begeleiding en aandacht kunnen geven die ze nodig hebben. Binnen Tovertuin wordt veel aandacht besteed aan taalontwikkeling en het leren van de Nederlandse taal.
Pedagogisch medewerkers
Op de Tovertuin werken wij met drie pedagogisch medewerkers. Wij werken op vaste dagen waardoor de kinderen elke keer dezelfde pedagogisch medewerker(s) zien. Dit is voor uw kind veilig en vertrouwd. Het is voor ons belangrijk dat alle kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Zij hebben immers een unieke persoonlijkheid en wij benaderen ze daarbij passend, rekening houdend met de ontwikkelingsfase waarin zij zich bevinden.
Speeldagen
Maandag 8.30-12.15 uur
Dinsdag 8.30-12.15 uur
Woensdag 8.30-12.15 uur
Donderdag 8.30-12.15 uur
Vrijdag 8.30-12.15 uur
Peuters worden tussen 8.30 en 8.45 uur gebracht en weer op gehaald tussen 12.00-12.15. De leeftijd op de ochtend is van 2 tot 4 jaar.
Spelen bij de Tovertuin
Wij bieden een warme, vertrouwde en veilige omgeving waardoor uw kind zich spelenderwijs kan ontwikkelen. Een goed contact met ouders en hun betrokkenheid vinden wij belangrijk. U bent dan ook altijd welkom om deel te nemen aan onze oudercommissie en om mee te denken of te helpen bij activiteiten. Daarnaast werken wij met de ouderapp Klasbord om u wekelijks op de hoogte te houden over wat we zoal doen op de speelzaal. Een betrokken ouder/verzorger is belangrijk om uw kind wegwijs te maken en te helpen in deze nieuwe fase. Tijdens de wenperiode moeten kinderen wennen aan de speelzaal, de pedagogisch medewerkers en het samenzijn in een groep. We besteden uiteraard aandacht aan de bijbehorende emoties en begeleiden hen bij het herkennen van de dagstructuur en het verkennen van de ruimte.
Peuters leren veel door te ervaren. Daarom bieden wij de kinderen veel speelmogelijkheden waarmee ze kunnen ontdekken en onderzoeken. Naast het ‘gewone’ speelgoed zoals auto’s, poppen, en puzzels gebruiken wij ook het zogeheten sensomotorisch materiaal. Daarbij kunt u denken aan scheerschuim, klei, water en zand. Voor de fijne motoriek zijn er ook bouwblokken zoals duplo aanwezig en er kan getekend en gekleurd worden. Uiteraard lezen we voor uit boeken, gebruiken we veel opzegversjes en zingen we elke dag.
Kinderen in de peuterleeftijd bewegen graag en veel. Op de peuterspeelzaallocatie hebben we een speelkuil met klimmatten, waarmee gespeeld kan worden. Tunnels of torens zijn enkele mogelijkheden, maar we laten het vooral aan de fantasie van de peuter over. Daarna lekker erin klimmen of er doorheen kruipen, rollen en bewegen maar!
Omdat kinderen zo graag en veel bewegen vinden wij buitenspelen heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Het rennen en bewegen maakt hun lichaam sterk, ze ontwikkelen hun ruimtelijk inzicht en krijgen een flinke dosis frisse lucht. Als het weer het toe laat zijn wij dus vaak buiten op het pleintje en het grasveld. Er is veel ruimte rondom het gebouw en voldoende om te ontdekken in de buitenwereld. We hebben een aantal loopauto’s en fietsen voor buiten en een klimberg met tunnel. Daarnaast uiteraard ook een zandbak met modderkeuken. Laarzen en kleding die vies mag worden horen bij deze speelzaal.
Themagericht werken
Wij werken binnen de speelzaal met het programma Uk & Puk. Dit is een totaalprogramma dat zich richt op de brede ontwikkeling van kinderen in de peuterleeftijd. Taalontwikkeling staat daarbij voorop: spreken, luisteren en uitbreiding van de woordenschat. We werken met verschillende thema’s die dicht bij de belevingswereld van peuters staan. Iedere 6 weken start er een nieuw thema. Hierbij kunt u denken aan het thema “Wat heb jij aan vandaag?’’, “Eet smakelijk”, “Oef, wat is het warm” of “Ik en mijn familie”. Bij ieder thema worden verschillende passende activiteiten aangeboden waaronder voorlezen, knutselen, bewegingsspel, zingen en fantasiespel. U ontvangt bij elk thema een nieuwsbrief via de Klasbord-app en/of via de email. Hierin staan ook boekentips, woordkaarten en tips voor liedjes.
Onze aanpak
Op de ochtenden worden alle 2- en 3-jarigen samen opgevangen in de groep. Uiteraard worden er dan binnen deze ochtend wel activiteiten aangeboden op verschillende ontwikkelingsniveaus. Bij de creatieve- en motorische activiteiten worden aan de oudere kinderen soms andere eisen gesteld.
Daarnaast proberen we ook het contact tussen de verschillende leeftijdsgroepen te stimuleren. De 3-jarige kan zich groot voelen doordat het een jonger kind kan troosten. De jongere kinderen trekken zich vaak op aan de grotere kinderen en worden op een hele speelse manier uitgedaagd in hun ontwikkeling. Mooi om die samenhang te zien. Ook besteden wij spelenderwijs aandacht aan de sociale vaardigheden. U kunt dan denken aan het wachten op elkaar, belevenissen vertellen, voor jezelf opkomen en het zelf bedenken van oplossingen.
We vinden het belangrijk dat peuters zelfstandig leren spelen en opruimen. Hierbij maken we gebruik van de time-timer. De time-timer is een speciale klok waarop je een bepaalde tijd kunt instellen en die dan terugloopt. Is de tijd om, dan is het rode vlak weg en klinkt er een belletje. Als de time-timer is afgegaan mogen de kinderen het speelgoed omruilen of ze blijven er mee spelen. Dit is één van de voorbereidingen die wij doen voor de basisschool. Ook maken wij gebruik van de kieskast. In de kieskast staan verschillende soorten speelgoed uit de speelhoeken van de speelzaal. Ook is er verschillend speelmateriaal aanwezig waar de peuters uit kunnen kiezen, zoals duplo, nopper, blokken, puzzels en een treinbaan. Naast het vrijspelen bieden wij de kinderen in kleinere groepjes ook gerichte activiteiten aan die bij het thema passen. Zo stimuleren wij spelenderwijs hun ontwikkeling.
Onze dag ziet er globaal als volgt uit:
08.30-08.45 brengen en overdracht ouders
Aansluitend tot 9.10 vrij spelen, opruimen en in de kring
09.10-9.30 twee kringen – werken aan het thema samen met Puk.
09.30-09.55 Binnen beweegmoment in de speelkuil
10.00-10.35 fruit eten en water drinken, voorlezen en zingen
10.50-11.20 knutselactiviteit en/of begeleid spelen
11.20-12.00 aankleden en daarna buiten spelen
12.00-12.15 ophaalmoment en overdracht aan de ouders
Ouders
Wij vinden een goed contact en samenwerking met ouders heel erg belangrijk. Wilt u iets met ons bespreken of heeft u vragen, dan mag u ons bij het halen of brengen van uw kind altijd aanspreken. Ook is het mogelijk een afspraak te maken voor een gesprek waarin u uw vragen kan stellen.
Voor u als ouder is het ontzettend leuk om te kunnen zien wat uw kind meemaakt op de peuterspeelzaal. Daarom hebben wij een besloten groep voor de ouders van de peuters via de app Klasbord. Hierop plaatsen wij regelmatig foto’s van activiteiten.
Vindt u meekijken en meebeslissen ook een leuke uitdaging? Dan kunt u plaats nemen in onze oudercommissie. Wilt u hier meer over weten? Vraag één van ons naar de flyer en informatie.
Meer informatie
Als u meer informatie wilt of misschien een keer wilt langskomen met uw kind, dan bent u natuurlijk van harte welkom. Bel ons gerust voor informatie of een afspraak (tel: 06-82778618).
Vriendelijke groeten,
Team Tovertuin